Skip to main content

Allemandsretten

Frihed under ansvar

Norge giver dig stort set ubegrænset adgang til naturen…

… så længe du træder varsomt og følger de få regler!

Her er nogle retningslinjer for at færdes i Norge.

I Norge kan du gå, hvor du vil. Stort set. Friluftsliv og ophold i naturen er en stor del af den norske identitetsfølelse, og endda nedskrevet som lov. Du kan frit færdes i den norske natur - så længe du udviser respekt og tager dit affald med dig.

Der er love og regler, selvfølgelig, men ikke flere end at du sagtens kan huske dem alle.

Hovedreglerne er simple: Vær ansvarlig og vis omtanke. Lad være med at ødelægge naturen og omgivelserne. Efterlad naturen som du ønsker andre skal finde den.

Videoen herunder viser, hvordan du IKKE skal gøre!

Oprindeligt var Allemandsretten en række ikke-nedskrevne principper, men i 1957 blev disse principper formelt gjort til lov af den norske regering - og alle kunne retmæssigt nyde naturens glæder på lige fod, også på større private områder.

Dyrene ved hvordan man skal opføre sig i naturen!

Allemandsrettens retningslinjer

Ifølge Allemandsretten må du slå dit telt op eller sove under stjernerne på landet, i skoven og på fjeldet, så længe du holder dig mindst 150 meter fra nærmeste beboede hus eller hytte. Dette gælder også campingvogne og autocampere.

Hvis du vil overnatte mere end to nætter samme sted skal du spørge jordejeren om lov, bortset fra på fjeldet og i meget øde områder.

Ønsker du at tømme dit mobile toilet må dette udelukkende gøres på steder, hvor det er udtrykkeligt anvist, at det er tilladt.

Der er nærmest uendelige muligheder for at udforske den vilde natur i Norge, men det er stadigvæk en god idé at blive på de afmærkede stier, hvis du ikke er kendt i området. Det er let at fare vild! På samme tid undgår du også at efterlade unødvendige fodspor i den uspolerede natur.

Den perfekte campingplads findes ikke…

… Jo, det gør den da! Hvis du vil have let adgang til sanitære faciliteter, køkken og så videre, så er det oplagt at vælge en campingplads. Der er over 1.000 norske campingpladser, ofte beliggende i idylliske omgivelser nær fjelde, fjorde eller søer.

Udover en plads til din campingvogn eller autocamper kan du de fleste steder også slå telt op eller leje en hytte. Mange campingpladser tilbyder sjove aktiviteter for hele familien.

Vær opmærksom på, at der i nogle turistområder er restriktioner på fri camping, særligt om sommeren. Det kan betyde, at du bliver nødt til at sætte dit telt op på en campingplads, i stedet for ude i det fri. Dette gælder særligt nogle områder på Lofoten i Nord-Norge og langs fjordene i Fjord Norge. Spørg en lokal hvis du er i tvivl, og respekter altid skilte med ”INGEN CAMPING”.

Find en idyllisk campingplads

Camping

Brandfare, brug af åben ild og lejrbål

Åben ild i skoven er ikke tilladt mellem den 15. april og den 15. september. Lejrbål tillades normalt ved havet eller på godkendte bålpladser. Du skal altid sørge for, at der ikke er nogen brandfare. I ekstreme tørkeperioder er det også forbudt at benytte grill, gasbrænder og stormkøkken. Hvis du vil lave et bål, kan du benytte medbragt brænde eller tørre kviste og grene, der allerede ligger på jorden. Lad være med at save eller brække friske grene af træerne.

Sidst men ikke mindst: Det er rent lovmæssigt dit ansvar, at brugen af åben ild er forsvarlig, at ilden ikke breder sig, og at bålpladsen er fuldstændig kold når den forlades. Se risikoen for skovbrand på yr.no.

Nogle simple huskeregler:

  • Sørg for, at det er tilladt at tænde bål på stedet.
  • Sørg for, at der ikke er forbud mod åben ild, og at det ikke blæser for meget.
  • Læg ekstra brænde i god afstand fra bålet, så der ikke kan blæse gnister på det.
  • Smid tændstikken ind i ilden, efter du har tændt den.
  • Efterlad aldrig et aktivt ildsted.
  • Hav altid vand og en skovl i nærheden.
  • Vær sikker på, at bålet er helt slukket, før du forlader det. Brug vand og skovl. Sørg for, at bålpladsen er helt kold. Hvis det er for varmt at røre, er det for varmt at forlade.
  • I tilfælde af brand: Ring til brandvæsnet på telefonnummer 110, og prøv derefter at slukke branden selv. Lad være med at udsætte dig selv for fare.

Se i videoen herunder, hvordan du IKKE bør gøre!

Naturens eget spisekammer

Du må gerne plukke bær, svampe og vilde blomster, men der gælder særlige regler for multebær i det meste af Nord-Norge.

Norge har suverænt gode muligheder for fiskeri, og du kan fiske i saltvand uden tilladelse, så længe fangsten udelukkende er til eget forbrug. Der er dog regler for, hvor meget du må tage med dig hjem, hvis du krydser en landegrænse.

Der er flere regler, hvis du ønsker at fiske i ferskvand. Stort set alle søer, elve og vandløb kræver fiskekort, og der kan være forskellige regler fra jordejer til jordejer. Undersøg reglerne på forhånd.  

OBS! Husk også at desinficere dit udstyr, hvis du skifter fiskeplads, for at undgå spredning af fiskesygdomme.

At have respekt for naturen, dyrene og de lokale indbyggere vil gøre dit besøg i naturen behageligt for alle. God tur!

Vil du have en aktiv ferie?
Tjek disse tips!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider