Skip to main content

LGBTIQ+ i Norge

Rejs med et åbent sind. Norge var et af de første lande til at ligestille alle uanset seksuel præference, og de fleste nordmænd er ret liberale når det kommer til bøsser og lesbiske. Den 1. juli 2023 finder Oslo Pride sted for 51. gang.

Ligesom i nabolandene er langt de fleste nordmænd liberale i deres holdning om seksualitet og kønsidentitet, og Norge var da også et af de første lande til at vedtage en antidiskriminationslov mod homoseksuelle.

Faktisk rangeres Norge som nummer fire ud af 49 europæiske lande på regnbueindekset fra ILGA-Europe 2022 (the European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).

Homoseksuelle par har samme rettigheder som heteroseksuelle, herunder kirkebryllup, adoption og kunstig befrugtning. Landet er stolt af sine mange åbenlyst homoseksuelle politikere, sportsfolk og andre berømtheder.

Sådan har det ikke altid været. I 2022 fejredes 50-året for ophævelsen af forbuddet mod homoseksualitet i Norge.

”Som leder af FRI er det vigtigt at se tilbage med taknemmelighed på de mennesker, der kæmpede for bøsser og lesbiskes rettigheder dengang. Det var et hårdt stykke arbejde, og det er det stadig i dag. Vi fortsætter med at holde dampen oppe,” forklarer Inge Alexander Gjestvang.

Inge Alexander Gjestvang

En hel verden af regnbuefarvede steder og begivenheder

Som besøgende er det godt at vide, at Norge som land er meget imødekommende over for LGBTIQ+.

”Jeg synes, at Norge er god til at gøre det meste tilgængelig for alle. De fleste steder kan man roligt færdes uden at bekymre sig,” siger Majken Helén Evensen, Transformation Manager hos Strawberry og frivillig i Oslo Pride.

Hvis du er på jagt efter barer, klubber og kulturelle begivenheder særligt målrettet mod bøsser og lesbiske, finder du de fleste af slagsen i større byer som Oslo, Bergen og Trondheim. Oslo Pride er en årlig begivenhed, der tiltrækker tusindvis af mennesker for at fejre kærlighed og menneskerettigheder i almindelighed og LGBTIQ+ i særdeleshed.

”Jeg synes det er vigtigt, at der er steder hvor du som bøsse, lesbisk, biseksuel eller trans kan være dig selv. Alle gå-i-byen-steder har stort set samme inkluderende politik,” siger Gjestvang, leder af FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold).

Der er også LGBTIQ-venlige steder i andre byer, for eksempel Stavanger, Tromsø og Bodø. Tjek denne guide, hvor de lokale giver dig gode tips til rejsen i Norge:

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider