Skip to main content

Ferskvands-fiskeri i Norge

I Norge nærmest vader du I fisk

Det er ingen hemmelighed, at der er rigtigt gode forhold for ferskvandsfiskeri og fluefiskeri i Norge. Under overfladen vrimler tusindvis af spejlblanke søer, brusende elve og andre vandløb med store fisk.

Der er godt ferskvandsfiskeri over hele Norge, men landskabet og sværhedsgraden varierer alt efter hvor du tager hen - i skoven, på fjeldet eller op til nationalparkernes enorme vidder.

I forhold til mange andre europæiske lande er Norge ekstremt rent med frisk luft, klart vand, og masser af fisk, der trives. Er det fred og ro du er efter, bør dine drømme ikke handle om andet end dig ved de norske elve og søer med en fiskestang i hånden. Ofte vil du have fiskepladsen helt for dig selv. Som regel koster en fisketilladelse heller ikke ret meget.

Hvis du er bidt af en gal fluefisker vil det glæde dig at høre, at de kolde norske søer er fyldt med ørred, aborre og gedde. Andre typiske arter er stalling, hvidfisk og fjeldørred. Laksefiskeriet er en historie for sig. Takket være det kolde klima om vinteren har Norge etableret sig som et af de bedste steder for isfiskeri i Europa.

Det kolde vand i de norske søer passer således de mange fisk ganske godt. Men det passer måske allerbedst de mange lystfiskere, der udstyret med madding eller specialiseret fluefiskegrej må føle, at de er kommet i himlen. Og et norsk fiskeeventyr behøver ikke koste det hvide ud af øjnene. Overnat i en klassisk hytte sammen med vennerne og del regningen. Som regel betaler man per hytte, så jo flere jo bedre. I mange hytter kan du selv tilberede dagens fangst.

Fiskerejsemål i Norge

Nord-Norge er måske mest kendt for sit torskefiskeri i verdensklasse, men de mange elve og søer i det høje nord byder også på glimrende ferskvandsfiskeri. Ørred, gedde og aborre er de mest almindelige arter, og midnatssolen og de mange fiskerpladser i ødemarken gør Nord-Norge til et helt specielt sted for lystfiskere.

En af de ting, der gør Oslo helt speciel, er den lettilgængelige skov, der omgiver den norske hovedstad – Oslomarka. Du kan tage en sporvogn fra centrum af byen og stå ude i skoven 20 minutter senere. Der er omkring 500 store og små søer i skovene omkring Oslo, mange af dem med glimrende fiskemuligheder. Spredt over Oslomarka ligger også en del hytter, hvor der kan overnattes.

Et par timers kørsel fra den norske hovedstad, længere oppe i Østlandet, ligger Hallingdalselven, med omkring 20 kilometer strømme, vandfald og masser af ørreder.

Højt på listen er også de øvre dele af elven Glomma, hvor Hans van Klinken skabte Klinkhammer, en flue der er velkendt af alle fluefiskere.

Trøndelag i den centrale del af Norge er en region med tusindvis af søer, elve og vandløb. Gaula, Orkla og Namsen er tre kendte lakseelve i området. Med ikke færre end syv nationalparker har du nærmest uudtømmelige muligheder for at fange fjeldørred oppe på fjeldet, eller stalling og gedde i skovklædte dale.

Mens disse rejsemål er gode steder at starte, skal det naturligvis siges, at der er titusindvis af lige så gode fiskesteder spredt over hele landet. Særligt i de øde områder er der stadigvæk masser af uopdaget terræn, også for de lokale lystfiskere.

Laksefiskeri

Siden den britiske overklasse opdagede de bugnende norske lakseelve i midten af 1800-tallet, har udenlandske lystfiskere i tusindtal hvert år valfartet til Norge for at fange laks. Det er også en populær fritidsbeskæftigelse blandt nordmændene selv, der gør hvad de kan for at deltage i laksefiskeriet. De mange lakseelve i Norge er verdens største gydeplads for vilde atlanterhavslaks.

Vildlaks blev traditionelt høstet som en vigtig madvare, men er i dag mere en værdsat fisk blandt lystfiskere. På grund af en nedgang i bestanden de senere årtier er der nu strenge fangstbestemmelser, og mange lystfiskere sætter deres fangst tilbage.

Laksesæsonen er kort men spændende, fra begyndelsen af juni til september.

Lokalkendskab er vigtigt når det kommer til laksefiskeri, og det anbefales at tage af sted med en stedkendt guide. Der er muligheder for et ethvert temperament og stil, fra puristens behov for at kaste små fluer på flydeline til harling med en Rapala-flue.

Mere om fiskeri i Norge

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider